Jospa viimein saisin kirjoitettua jotain Jehun perusradasta...Olen ollut taas opiskelemassa pari päivää eikä silloin kerkeä tekemään juuri mitään ylimääräistä kun pitää nuo navettahommatkin hoitaa siihen päälle.

Perusradalla annetaan pisteitä 0-5 joka osiosta. Laitan tähän pisteetkin näkyviin niin saatte jonkinlaisen kuvan Jehun työskentelystä :-) Tuomarina toimi Riitta Talvela ja Susan Truhponen-Kurman.

A. Lauman haku, hakumatka 85m

Hakukaaren laajuus 2p, noston suunta 3p, lähestyminen 3p, kuljetus ohjaajalle 3p.

Lähetin jehun suosista lampaiden päitten puolelle, oikealle. Se on Jehun parempi puoli. Haku oli aika pitkä Jehulle, verrattuna siihen miten vähän ollaan kuitenkin harjoiteltu. Jehu lähti aluksi aika suoraan lampaita kohti ja puolessa välissä lähti vasta kunnolla laajentamaan kaarta. Tämä ei ollut yllätys. Jos olisin saanut vähän auttaa Jehua niin kaari olisi ollut paljon laajempi. Jehu kaartoi kuitenkin lopumatkan nyvin ja meni lampaiden takan käskystä maahan :-) Lähestyminen olisi vuonut olla hiukan rauhallisempi. Myös kuljetus olisi voinut tapahtua vähän hitaammin, muuten Jehu toi kyllä lampaat hyvin mulle. Tuosta noston suunnasta en osaa sanoa mitään, kai se sitten meni vähän vinoon tai jotain?

B. Laumanhallinta (Kuljetusmatka 300m, 2 porttia, "vapaa" kuljetus. Lampaan kiinniotto.)

Kokoamis- ja koossapitokyky 4p, Tasapaino 4p, Etäisyys laumaan 4p, Lampaan kiinniotto 4p.

Kuljetus ei ehkä ollut kovin näyttävää :-) Jehu kuljetti lampaita niin kuin nautoja ja käytti enemmän liikettä kuin silmää painostakseen eläimet liikkeelle. Yritin toki murista ja äristä ja käskeä välillä maahan mutta taisi mennä kuuroille korville :-) Portit meni kuitenkin hyvin läpi ja lampaat oli kokoajan hallinnassa. "vapaa" kuljetus oli meille se helppo juttu, Jehu pitää niin hyvin tasapainoa. Lampaan kiinniotto olikin sitten haastava tehtävä! Lampaat ei ollenkaan halunneet tulla ihmisen lähelle. Paimensauvan käyttöä tällaisessa tilanteessa olisi ollut syytä harjoitella vähän enemmin :-) Kauan siinä meni (ainakin tuntui siltä) kun sain lampaan koukkuun kiinni ja sieltä tuli aikamoinen vastustelu vastaan, sain lampaan kuitenkin rauhoittumaan. Irrottaminenkaan ei ollut helppoa kuin luulisi, tuntui ettei sitä lammasta saa enää irti siitä koikusta millään :-) Siinä härdellissä en juurikaan kerinnyt katsoa mitä Jehu teki, mutta ainakin kaikki lampaat oli edelleen tallella ja yhdessä kasassa! Pisteistä päätelleen Jehu taisi kuitenkin toimia mallikkaasti :-) 

C. Häkitys

Ajo häkkiin 3p, Rauhallisuus ja itsevarmuus häkissä 3p, ajo häkistä 4p.

Joo...häkkiinhän ne sitten lopuksi meni :-) Jehuhan on häkittänyt kaksi kertaa lampaita ja molemmilla kerroilla lampaat ovat menneet sinne ihan itsekseen. Tällä kertaa ne ei sinne kovin halukkaasti menneetkään. Häkittäminen on aika hankalaa kun koira ei vielä osaa kunnolla suuntia :-)Yritin olla itse rauhallinen, enkä hermostua vaikka lampaat useaan kertaan olikin melkein häkissä ja sitten taas osa siellä häkin takana ja osa häkissä :-) Mutta yhtäkkiä ne olikin kaikki siellä häkissä ja Jehulla sellainen ilme että olisit heti sanonut että haluat ne sinne häkkiin! Lampaiden taakse jehu meni häkissä melko rauhallisesti ja malttoi aikasta nätisti kuljettaa lampaat pihalle häkistä .-)

D. Poispäinajo (vähintään 10m) 3p

Poispäinajo sujui ihan mukavasti, koulutustasoon nähden. Jouduin jonkin verran Jehua ohjailla ja käskeä maahan kun meinasi lähteä lampaiden taakse, siitä sain kyllä sitten kutsuttua Jehun takaisin mua kohti ja jatkamaan poispäinajoa.

E. Työskentelyrytmi eri osa-alueissa 4p

F. Yhteistyökyky

Ohjaajaherkkyys 3p, yhteistyökyky ja tottelevaisuus 3p

G. Viettivoimaisuus

Työskentelyhalukuus 4p, keskittyminen/intensiivisyys 4p, oma-aloitteisuus/itsevarmuus 4p, ennakointi ja tasapaino 4p

 

Pisteitä kertyi yhteensä 66p (hyväksyttyyn tarvitaan vähintään 50p, maximi 95p)

Kokonaisuusvaikutus työkoirana: Tasapainoinen koira.